Ευαισθητοποίηση για την πρωτογενή και δευτερογενή πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας
EL02-ESC30-SOL-000143815
Η ΚΟΙΝΣΕΠ Κυκλάδων «Altera Vita» στο πλαίσιο της κοινωνικής της δράσης έλαβε την έγκριση μετά από την κατάθεση ολοκληρωμένης πρότασης προς το ΙΝΕΔΙΒΗΜ, για την υλοποίηση του προγράμματος με την επωνυμία: «Ευαισθητοποίηση για την πρωτογενή και δευτερογενή πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας» και κωδικό 2023-1-EL02-ESC30-SOL-000143815.
Στόχος του προγράμματος
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, επαγγελματίες υγείας και γονείς μαθητριών και μαθητών Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου.
Στόχος του προγράμματος είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των ανωτέρω για τον καρκίνο στον τράχηλο της μήτρας, τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων που τον δημιουργεί, τα σύγχρονα εργαλεία πρόληψης που διαθέτει η ανθρωπότητα και η χώρα μας.
Γιατί συζητάμε για τον καρκίνο στον τράχηλο της μήτρας
Ο καρκίνος στον τράχηλο της μήτρας οφείλεται στην επίμονη λοίμωξη του γεννητικού συστήματος της γυναίκας από συγκεκριμένους τύπους υψηλού κινδύνου του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (human papillomavirus hpv), που είναι επίσης και αιτιολογικός παράγοντας για τα οξυτενή κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων που είναι καλοήθη μορφώματα που δημιουργούνται από συγκεκριμένους τύπους χαμηλού κινδύνου του ιού (ECDC, 2018). Ο ιός μεταδίδεται κυρίως μέσω της σεξουαλικής επαφής. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας ευθύνονταν για 341.831 θανάτους γυναικών παγκόσμια όλων των ηλικιών, σε 604.127 περιπτώσεις εμφάνισής του για το έτος 2020.
Είναι ο τέταρτος τύπος καρκίνου σε εμφάνιση και τέταρτη αιτία από καρκίνο παγκοσμίως. Περίπου 10% αυτού του αριθμού συμβαίνουν στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια όπου την ίδια χρονιά διαγνώστηκαν 58.169 γυναίκες με καρκίνο τραχήλου μήτρας από τις οποίες 25.989 έχασαν τη ζωή τους (Cancer Today (iarc.fr).
Στην Ελλάδα το ίδιο έτος παρουσιάστηκαν 697 περιπτώσεις καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας και 282 θάνατοι.
Είναι ο τρίτος σε συχνότητα εμφάνισης καρκίνος στις ηλικίες από 15 έως 44 ετών και παράλληλα τρίτος σε συχνότητα καρκίνος που οδηγεί στο θάνατο για τις ηλικίες 15 έως 44 ετών.
https://hpvcentre.net/statistics/reports/GRC_FS.pdf?t=1586602338630.
Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ίσως ο πιο καλά κατανοητός καρκίνος για την επιστήμη και σχεδόν 100% προλήψιμος (Wentzensen & Schiffman, 2017).
Μέθοδος και Δομή του εκπαιδευτικού σεμιναρίου
Η εκπαιδευτική διαδικασία θα διενεργηθεί μέσω ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης και με τη βοήθεια ειδικής πλατφόρμας, μέσα από την παρουσίαση 6 θεματικών ενοτήτων που είναι οι εξής:
1) Ο ρόλος της Πρόληψης και της Προαγωγής της Υγείας.
2) Γνωριμία με τον Ιό των Ανθρώπινων Θηλωμάτων (Human Papilloma Virus - HPV) και τη σχέση του με την ανάπτυξη νεοπλασιών.
3) Πως η γνώση συμβάλλει στη διαμόρφωση υγιών συμπεριφορών πρόληψης και προστασίας από τον ιό HPV.
4) Οι σύγχρονες μέθοδοι έγκαιρης διάγνωσης και προσυμπτωματικού ελέγχου στην δευτερογενή πρόληψη.
5) Ο ρόλος του εμβολίου έναντι του HPV στην πρωτογενή πρόληψη.
6) Εκπαιδευτικό υλικό για μαθητές για αξιοποίηση στα εργαστήρια δεξιοτήτων του ΙΕΠ από εκπαιδευτικούς.
Το πρόγραμμα εμπεριέχει ερευνητική δράση που διερευνά τις πεποιθήσεις των συμμετεχόντων για την υγεία και την πρόληψη με τη χρήση του Μοντέλου Πεποιθήσεων για την Υγεία (Health Belief Model) κατά την έναρξη και κατά τη λήξη του.
Για την εγγραφή σας στο σεμινάριο μέχρι 29 Οκτωβρίου, ακολουθείστε το παρακάτω σύνδεσμο : https://forms.gle/vFPRcHjDYFZYL95N6
Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου θα δοθούν επίσημες βεβαιώσεις Παρακολούθησης στο πρόγραμμα, υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης.
Επιστημονικά υπεύθυνος του εκπαιδευτικού προγράμματος- διεπιστημονική ομάδα.
Την επιστημονική ευθύνη του προγράμματος έχει ο κ. Ευκαρπίδης Απόστολος, Ειδικός Νοσηλευτής Παθολογίας, MSc στη Διοίκηση Υπηρεσιών Yγείας, MSc στη Δημόσια Υγεία, PhDc στις Πολιτικές Δημόσιας Υγείας, Υποδιευθυντής Νοσηλευτικής Υπηρεσίας στο Γ. Νοσοκομείο Σύρου.
Το εκπαιδευτικό υλικό του σεμιναρίου αποτελεί μέρος της διδακτορικής διατριβής του.
Η διεπιστημονική ομάδα υλοποίησης του προγράμματος αποτελείται από νέους εθελοντές της ALTERA VITA, καταχωρημένους στο μητρώο εθελοντών του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης (European Solidarity Corps). Στο φορέα μας έχει απονεμηθεί το σήμα ποιότητας ως Εθελοντικού οργανισμού του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης με την υπ. Αριθ. Απόφαση 6914/429/30-04-2020 του ΙΝΕΔΙΒΙΜ.
Τρέχοντα Σεμινάρια
Φόρτωση ημερών...